The beste gids voor het kiezen en dragen van persoonlijke beschermende uitrusting

Artikel
Artikel
The beste gids voor het kiezen en dragen van persoonlijke beschermende uitrusting
 
 
 

Ian Samson, EMEA Regional Training Specialist voor DuPont Persoonlijke Bescherming, geeft uitleg over de selectie en procedures voor het aan- en uittrekken van persoonlijke beschermende overalls.

Beschermende overalls zijn bedoeld voor bescherming tegen verontreiniging door gevaren in uw werkomgeving, van vloeistoffen en vaste chemicaliën tot oliën, niet-toxische vloeistoffen, deeltjes in de lucht, stof en vezels. In sommige werkomgevingen, zoals laboratoria en plaatsen waar een misdrijf is gepleegd, is beschermende kleding vereist om menselijke verontreiniging (haar, huidschilfers, kledingvezels etc.) te voorkomen. Enkel het dragen van de kleding is echter geen garantie voor bescherming en u dient met een aantal factoren rekening te houden om er zeker van te zijn dat de kleding die u kiest voldoende bescherming biedt.

Keuze en gebruik
Met zo veel verschillende overalls op de markt is het moeilijk om de juiste te kiezen. Het selectieproces begint met een risicoanalyse om het soort risico (chemicaliën, niet-gevaarlijke vloeistoffen, straling etc.), de duur van blootstelling en het vereiste beschermingsniveau tegen beide elementen bepalen. Hoe gedetailleerder de risicoanalyse, des te gemakkelijker het is om te beslissen welke beschermende kleding het meest geschikt is.
Bij het kiezen van beschermende kleding is het vooral belangrijk om rekening te houden met:

•    Barrièrebescherming (penetratie en doordringing)
•    Weerstand (robuustheid van de kleding)
•    Kwaliteit (van het materiaal van de kleding, de rits, de naden, het comfort, de maat en de pasvorm)
•    Gemak (de kleding moet gebruiksvriendelijk zijn)
•    Milieuvriendelijkheid (verwijdering moet veilig en kostenefficiënt zijn)
•    Kosten (hoewel het niet verstandig is om de beslissing alleen van de prijs te laten afhangen)
•    Tests en gebruik (als de kleding is geanalyseerd en voldoet aan de eisen, moet de kleding worden getest onder reële werkomstandigheden)

Het kiezen van de juiste maat is niet alleen noodzakelijk voor de veiligheid, maar ook voor meer comfort. Als u de verkeerde maat kiest, kan dat fatale gevolgen hebben; te grote kleding kan vast komen te zitten in machines en te kleine kleding kan scheuren of de bewegingsvrijheid beperken. Het is belangrijk dat u een overall kiest die niet alleen de juiste bescherming biedt, maar ook goed op het lichaam aansluit. DuPont investeert groots in de verbetering van beschermende overalls, zowel in pasvorm als in bescherming, en heeft dit jaar de nieuwe Tyvek® 500 Xpert overall gelanceerd. Deze overall is ontworpen voor een betere pasvorm, meer bewegingsvrijheid en, het belangrijkst van alles, het allerbeste beschermingsniveau in de categorieën Type 5 en 6. Verder heeft Tyvek® 500 Xpert een nieuwe verpakking die niet alleen is voorzien van een maatoverzicht, maar ook van deskundig advies over het aan- en uittrekken met eenvoudige pictogrammen.

 
 
 
Tyvek_500_Xpert(7)_output
 
 
 
 
 
 

De overall aantrekken

Als u zich 's morgens aankleedt, denkt u daar misschien niet al te veel bij na. Bij het aantrekken van een beschermende overall is het echter zeer belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. Als u eenmaal de geschikte overall hebt gekozen, dient u te zorgen voor een steriele kleedruimte waar arbeiders zich, buiten de werkplaats, kunnen omkleden. Alle voorwerpen die het werk kunnen belemmeren, dienen uit de zakken te worden gehaald en in een veilige omgeving te worden achtergelaten. Ga om te beginnen op een stoel zitten en verwijder uw schoenen. Plaats uw voeten daarna voorzichtig, een voor een, in de broekspijpen van de overall voordat u de veiligheidsschoenen of -laarzen aantrekt en goed vastknoopt. Op dit punt trekt u de juiste handschoenen aan voor het werk. Als u twee paar handschoenen gebruikt, trek het eerste paar dan nu aan. Sta op, trek het pak op tot uw middel en steek uw armen in de mouwen. Zet eventueel uw bril, masker etc. op en zorg ervoor dat deze goed aansluiten en comfortabel zitten en dat er geen openingen zijn voordat u het pak dichtritst. Trek de capuchon over uw hoofd en rits de overall tot bovenaan dicht. Duw de rits naar beneden om deze te vergrendelen. Als u een tweede paar handschoenen draagt, trek deze dan aan over het eerste paar en zorg ervoor dat deze de polsen en mouwen van de overall bedekken. Het is raadzaam om alle openingen en naden af te sluiten met tape, inclusief de uiteinden van de handschoenen en de plaats waar de capuchon en het gezichtsmasker elkaar ontmoeten. Er moet een collega aanwezig zijn om te controleren of het pak correct is aangetrokken en alle openingen zijn afgesloten.

De overall uittrekken

Tenzij u een overall voor eenmalig gebruik uiterst zorgvuldig uittrekt en verwijdert, is er een risico van kruisverontreiniging van het oppervlak van de kleding naar de huid of het haar van de drager of naar andere werknemers en gezinsleden. Het beschermende pak dient te worden uitgetrokken in een steriele ruimte. Voordat u de beschermende kleding uittrekt, dient u de handschoenen en schoenen schoon te maken om te voorkomen dat er stof wordt verspreid. Maskers en ritsbedekkingen dienen ook te worden schoongeveegd. Alle verwijderde beschermingsmiddelen, zoals tape, dienen onmiddellijk in een geschikte container voor chemisch afval te worden geworpen. De drager dient, met de beschermende handschoenen nog steeds aan, de capuchon terug te rollen en ervoor te zorgen dat de buitenkant van de overall niet met het hoofd in contact komt. Rits de overall open en rol deze naar buiten en omlaag over de schouders. Plaats beide handen op uw rug en trek de mouwen een voor een omlaag tot de arm volledig vrij is. Ga zitten en verwijder de schoenen. Rol vervolgens de broekspijpen van de overall omlaag over uw knieën tot de benen volledig vrij zijn (en zorg ervoor dat de verontreinigde zijde niet in contact komt met uw huid of kleding). Plaats het pak ten slotte in de daarvoor bestemde zak en verwijder de handschoenen.
Bij het weggooien van het beschermende pak is het belangrijk om het aan de niet-verontreinigde binnenkant vast te pakken om contact met de gevaarlijke stof te voorkomen. Bij het uittrekken van het pak raakt de werkplek verontreinigd, dus deze dient naderhand te worden schoongemaakt. Als de drager van de beschermende uitrusting de gevarenzone verlaat terwijl deze nog verontreinigd is, brengt hij niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook anderen die niet bij de procedure betrokken zijn.

Training
Oefening is soms de beste manier om te leren. DuPont biedt trainingen aan voor klanten en distributeurs om hen te leren hoe ze persoonlijke beschermende kleding correct aan- en uittrekken om kruisverontreiniging te voorkomen. Het is belangrijk dat alleen mensen die een specifieke training hebben gevolgd, toestemming krijgen om verontreinigde kleding te dragen, te verwijderen en weg te gooien.

Overige informatie
De wereld van beschermende wegwerpoveralls kan verwarrend zijn, vooral als u probeert erachter te komen welk soort materiaal uw werknemers het best beschermt bij hun werk. Bij DuPont zijn we ervan overtuigd dat Tyvek® het verschil maakt, hoewel we een serie korte, informatieve filmpjes hebben samengesteld om de verschillen uit te leggen tussen SMS Polypropyleen, Microporeuze folies en Tyvek®, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over uw beschermende overalls.