Nomex® en Kevlar® voor hulpverleners

 
 
 

Brandbestrijdingsapparatuur: de eerste verdedigingslinie

 
 
 
 
 
 

In de meeste brandbestrijdingsapparatuur komen Nomex® en Kevlar® vezels voor. Samen zorgen deze innovatieve vezels voor bewezen bescherming, duurzaamheid en comfort van binnenuit.

Brandweerlieden hebben het al zwaar genoeg, hun uitrusting moet daar geen gewicht aan toevoegen. De vezels van DuPont helpen fabrikanten dus om vlamvertragende voeringen, buitenste lagen en accessoires te maken die niet alleen bestand zijn tegen de thermische risico's waarmee brandweerlieden te maken kunnen krijgen, maar die hen ook helpen om hun werk naar behoren te kunnen doen zonder dat hun beschermingsmiddelen hen in hun bewegingen belemmeren.

We doen dit met wetenschappelijk onderbouwde innovaties zoals de Nomex® en Kevlar® vezels en onderzoeken voortdurend unieke manieren waarop die kunnen worden gebruikt om de bescherming te helpen verbeteren. In tegenstelling tot andere beschikbare materialen en vezels zijn uitrustingen en accessoires gemaakt van vlamvertragende Nomex® vezels waardoor die niet zullen smelten, gaan druppelen of ontbranden in de hete lucht. En de thermische bescherming van Nomex® behoudt zijn eigenschap. De superieure vlambestendigheid kan er niet worden uitgewassen en wordt niet minder door slijtage van de kleding. Met Kevlar® kunnen fabrikanten de algehele duurzaamheid en sterkte van lichtgewicht uitrukuitrusting verbeteren. Kevlar is bij gelijk gewicht vijf keer sterker dan staal, maar toch licht van gewicht, comfortabel en thermisch beschermend.

Beide innovatieve vezels zijn te vinden in elke laag van de meeste uitrukuitrustingen en bieden ultieme bescherming.

De buitenlaag

DuPont™ Nomex® en Kevlar® vezels worden samen en soms met andere vezels die tegen hoge temperaturen zijn bestand, ontwikkeld om materialen te krijgen die hittebestendig zijn, hun sterkte behouden en de binnenste componenten beschermen. Kevlar® draden worden verwerkt in hoogwaardige stoffen om het weefselprofiel te helpen verminderen en tegelijkertijd de stoffen te versterken en geschikt te maken voor zwaardere eisen. 

De vloeistofbarrière

Met stoffen die zijn gemaakt van Nomex® vezels en DuPont™ Nomex® E89™ niet-geweven stoffen, kunnen erkende fabrikanten van betrouwbare vochtbarrières sterke vlamvertragende substraten leveren voor hun vloeistofdichte films. De vloeistofbarrière beschermt tegen het binnendringen van water, chemicaliën en virussen. Deze barrières zijn tevens ademend, waardoor de metabole warmte kan ontsnappen en de totale hittestress tijdens inspannende activiteiten wordt verminderd.

De thermische voeringen

Vulsels van Nomex® en Kevlar® vezels en Nomex® E89™ niet-geweven stoffen worden gebruikt bij gezichtsdoeken die zijn gemaakt van Nomex® en Kevlar® vezels voor duurzame, flexibele, warmte-isolerende componenten. Thermische voeringen gemaakt van meerlaagse Nomex® E89™ niet-geweven stoffen behoren tot de dunste, meest flexibele, meest ademende componenten op de markt. Gezichtsdoeken van Kevlar® filamentgarens zorgen voor minder wrijving waardoor het algehele draagcomfort van deze doeken wordt verbeterd. De waterafstotende afwerking op de afzonderlijke lagen zorgt voor een betere vochtregulatie en een kortere droogtijd van de kleding.

 
 
 

Nomex® voor noodhulpverlening

Degenen die hun leven in de waagschaal stellen om onze levens te beschermen, verdienen de best mogelijke bescherming.

Ontdekken