AIRBUS-werknemers beschermd met Tyvek® en Tychem® oplossingen

Case Study
Case Study
DuPont helpt AIRBUS om de werknemers te beschermen met Tyvek® en Tychem® oplossingen
 
 
 
 
 
 

In de luchthavenzone van Toulouse-Blagnac – een van de vier AIRBUS productielocaties in Frankrijk – vertrouwt het bedrijf op de bescherming van DuPont™ Tyvek® en Tychem® overalls tijdens spuiten, onderhoud van toestellen en inspecties.

AIRBUS, de voornaamste Europese vliegtuigfabrikant, heeft in Europa 55.000 werknemers voor het ontwerp, de ontwikkeling, verkoop en technische ondersteuning van zijn vliegtuigen, die de hele wereld over gaan. Tyvek® 600 Plus en Tychem® F overalls worden gebruikt om veel werknemers te beschermen op de locatie Toulouse-Blagnac in Frankrijk.

DuPont™ Tyvek® 600 Plus overalls

Op de locatie Clément Ader in het luchthavengebied Toulouse-Blagnac brengen teams van acht personen in een week tijd op elke AIRBUS A320 drie tot zes lagen verf aan, afhankelijk van de complexiteit van het design. Het vliegtuig, nog niet voorzien van de straalmotoren, wordt omsloten door een steigerconstructie van 50 m lang en 40 m breed, bestaande uit vier etages, waarvan de hoogste rond de staart wordt geplaatst en bijna 15 m hoog is.

Om het risico op bedrijfsongevallen of ziekte door blootstelling aan gevaarlijke stoffen in de verf tot een minimum te beperken heeft een veiligheidsteam van AIRBUS samen met de spuiters zelf strikte veiligheidsprocedures opgesteld. De werkplaats van de AIRBUS A320 is uitgerust met geavanceerde ontluchtings- en luchtverversingssystemen. Uit een ventilator in het hoogste punt van het gebouw komt gefilterde, stofvrije lucht en goed zichtbare veiligheidsinstructies geven aan hoeveel personen er op elke steiger mogen staan en wat het maximaal toegestane gewicht is.

De persoonlijke beschermingskleding van de spuiters op deze locatie omvat DuPont™ Tyvek® 600 Plus overalls met geïntegreerde duimlussen, motoraangedreven ademhalingsbescherming, veiligheidshandschoenen en veiligheidsschoeisel. De spuiters reiken constant met gestrekte armen over de railing van de steiger. De duimlussen aan de mouwen van de overall zorgen dat de mouwen goed onder de veiligheidshandschoenen blijven zitten. Het pak zit dan ook erg comfortabel en de mouwen stropen niet op, zoals bij de vorige overalls het geval was.

De Tyvek® 600 Plus overall biedt uitstekende bescherming tegen opspattende vloeistoffen en dampen en kan samen gebruikt worden met de ademhalingsbescherming, handschoenen en veiligheidsschoenen die de spuiters dragen.

Tychem® F – bescherming tegen chemische stoffen voor werknemers in gevaarlijke omstandigheden

In een ander deel van de locatie Clément Ader wordt de AIRBUS A340 gebouwd en in elkaar gezet. Inspecteurs van AIRBUS en van de klanten vertrouwen op DuPont™ Tychem® F overalls met aangehechte sokken om hen te beschermen tegen afdichtingsmiddel en vettige stoffen die worden gebruikt bij de productie en het testen.

Testen voor preventie en onderhoud van het vliegtuig omvatten inspectie van de vleugels na gesimuleerde vliegtesten, waarbij inspecteurs de vleugelzone betreden via kleine inspectieputten die luchtdicht zijn afgesloten. De luchtdichtheid van de brandstoftanks en onder druk staande brandstofcellen wordt ook getest. De afdichtingen van de putten, brandstoftanks en brandstofcellen worden luchtdicht afgesloten met polysulfide afdichtingsmiddel bestaande uit twee componenten, dat uitstekend hecht aan aluminium, titanium, roestvrij staal en veel andere materialen. Deze substantie kan veilig gebruikt worden, mits er bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.

De Tychem® F kleding met aangehechte sokken heeft een uitstekende pasvorm en kan goed gebruikt worden in nauwe ruimten zonder dat de bewegingsvrijheid wordt beperkt. De inspecteur kan zich dan ook volledig toeleggen op het inspecteren van de vleugelzone. Het kledingstuk is licht en voorzien van dubbele zelfklevende ritsbedekking, elastiek rond hoofdopening, gestikte en afgeplakte naden en elastiek rondom polsen en enkels.

AIRBUS en DuPont: Lange-termijnsamenwerking

AIRBUS werkt sinds 2000 met DuPont Personal Protection samen bij het zoeken naar oplossingen voor beschermende kleding tegen specifieke gevaren en voor toepassing binnen de werkomgeving. DuPont leverde proefpakken en een grote hoeveelheid technische informatie, waaronder prestatieparameters over chemische bescherming, scheurweerstand, doorlaatbaarheid en antistatische eigenschappen. Na een serie testen en biometrische analyse concludeerde de medische afdeling van AIRBUS France dat de resultaten van de testen met Tyvek® en Tychem® binnen de grenzen vielen. In 2001 werd de keuze gemaakt voor Tyvek® en Tychem®. Vandaag de dag is DuPont de enige leverancier van beschermende kleding met categorie III voor AIRBUS France.