Gefeliciteerd DuPont! Malteurop toost op een betere aanpak van werknemersveiligheid “De steun die we van DuPont kregen, was een belangrijke drijfveer voor de introductie van een globale aanpak van veiligheid"

Case Study
Case Study
Gefeliciteerd DuPont! Malteurop toost op een betere benadering van werkveiligheid
 
 
 
 
 
 

Een glas bier is een van de simpelste pleziertjes van het leven, maar met een gemiddelde consumptie van zo'n 10 liter per persoon in het Verenigd Koninkrijk1 moet er op een industriële schaal worden gebrouwen, met strikte veiligheids- en hygiëne-eisen. Degenen die betrokken zijn bij de bierproductie hebben in hun werkomgeving te maken met gevaarlijke stoffen, met hoge concentraties stof en deeltjes van graankorrels, een luchtvochtigheidsgraad tot 100%, fysiek kleine werkruimten en agressieve reinigingschemicaliën.

Malteurop, een belangrijke producent van gemoute gerst die in brouwerijen wordt gebruikt, wilde zijn personeel goed beschermen bij de uitvoering van de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden om de moutvloer en de vaten vrij te houden van bacteriën en verstoppingen. Mélissa Chauvière, productiemanager, nam contact op met DuPont Protection Solutions voor persoonlijke beschermende uitrustingen ontworpen om de risico´s zo veel mogelijk te beperken.

 
 
 

De schoonmaak kost vier tot acht uur per moutvloer

 
 
 

Achtergrond van de brouwerij

De Malteurop groep werd in 1984 opgericht en is een van de toonaangevende bedrijven in de moutindustrie. Dit Franse bedrijf ontstond uit de reorganisatie van een groep coöperaties en verwerkt gerst tot de mout die door brouwers wordt om bier te produceren. Met 27 fabrieken, verspreid over vier continenten, en 1200 personeelsleden is Malteurop op weg om de belangrijkste integrator te worden in de gerst-mout-bierketen.

In Frankrijk heeft de groep vier productielocaties in het hart van de graanregio, waaronder de grootste Malteurop-fabriek ter wereld in Vitry-le-François, waar een jaarlijkse productie van 240.000 ton wordt gehaald. De Malteurop-fabriek in Vitry-le-François, in het département marne, is ideaal gepositioneerd op de kruising van een waterroute, een snelweg en een spoorweg en produceert de mout die door zijn klanten wordt gebruikt om bier te brouwen. Met de certificaten IDO 22000 (voedselveiligheid), GMP+ (diervoeding) en ISO 9001 heeft de fabriek drie productie-eenheden waar 65 mensen 24 uur per dag, 365 dagen per jaar actief zijn om ervoor te zorgen dat het moutproces correct wordt uitgevoerd.

 
 
 

Malteurop undertakes a complete cleaning process, using bleach and high pressure rinsing equipment, every day to avoid any microbiological risk in its malting areas

 
 
 

Dankzij de ondersteuning van DuPont is zowel vast als tijdelijk personeel bij Malteurop nu volledig beschermt en kan het de overalls op de juiste manier gebruiken.

 
 
 

Een gecontroleerd productieproces komt de kwaliteit ten goede

De productie van mout vereist precisie. Bij een vochtigheidsgraad van 10-12% ondergaat de gerst verschillende transformatiefasen voordat hij wordt opgeslagen en naar de brouwers wordt verstuurd:

·         na het wassen wordt het graan in een tank ondergedompeld om te weken. Door dit proces wordt het graan wakker en begint het te kiemen

·         bij een vochtigheidsgraad van 42% wordt het graan uit de tank verwijderd, waarna het vier tot vijf dagen bij kamertemperatuur (12-20°) moet rusten op de moutvloer. Het graan ligt daarbij op een geperforeerde bodem met een verluchtingssysteem en wordt elke 12 uur omgedraaid zodat het zich goed kan ontwikkelen

·         vervolgens wordt het graan in een oven, bij oplopende temperatuur, gedroogd tot het de droge fase bereikt (80-85°). Tijdens deze cruciale fase wordt de kleur van toekomstige bier bepaald

·         nadat het product wordt overgebracht in voorlopige opslagtanks, gaat het naar de ontkiemingsmachine waar de kiemen worden verwijderd, die worden opgevangen voor verwerking in korrelvormig dierenvoer.

Zowel voor als tijdens het productieproces krijgen de gerst en mout alle mogelijke zorg: nieuwe oogsten worden getest in een micro-mouthuis zodat het productierecept kan worden aangepast, terwijl de kwaliteit wordt gecontroleerd in een laboratorium waar de omstandigheden van de bierbrouwerij worden nagebootst. Het doel: een kwaliteitsproduct garanderen dat voldoet aan de eisen van de klanten van de brouwer.

Voor Malteurop is het bij het moutproces van het allergrootste belang om voedselveiligheidsrisico´s te voorkomen bij de productie van goede, gezonde mout. Dit is een uitdaging die het bedrijf het hoofd biedt met goede fabrieksprocessen en een compleet reinigingsproces dat wordt doorlopen na elke keer dat de tanks worden geleegd, om alle microbiologische risico's uit te sluiten.

 
 
 

DuPont™ Tychem® 4000 S at Malteurop France

 
 
 

Een cultuur waarin veiligheid boven alles gaat

Om te voldoen aan de hygiëne- en voedselveiligheidsvoorwaarden, staat de schoonmaak dagelijks op de agenda bij Malteurop. Denis Ricart, de preventiemanager van het bedrijf, zegt: "Op de moutvloeren en in de vaten is de temperatuur altijd tussen de 18 en 24 graden en de luchtvochtigheid tegen de 100%. Deze omstandigheden zijn ideaal voor de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.”

Véronique Coeffier, de QHSE assistent, legt uit: "Daarom gebruikt het schoonmaakteam, als de vaten en moutvloeren leeg zijn, bleek om de ruimte schoon te maken onder de moutvloer en de graantransportbanden, waarna de ruimte wordt gespoeld met een hogedrukspuit voordat de installatie opnieuw wordt gevuld. Deze procedures zijn vooral van belang onder de moutvloer, om te voorkomen dat de gaten in de bodem verstopt raken met gerstkorrels. Zonder verluchting stikt het graan namelijk."

In het mouthuis in Vitry-le-François, met zijn twaalf moutvloeren en twee weekvaten, worden deze schoonmaakprocedures elke dag zorgvuldig doorlopen. Het is geen licht werk, gezien de afmetingen van de moutvloeren: het kost vier tot acht uur om elke ruimte schoon te maken, afhankelijk van hoe vervuild het vat is. De medewerkers worden daarbij blootgesteld aan de gevaren van het gebruik van verdund bleekmiddel, met een grote kans op projectie tijdens de hogedrukreiniging, en hebben bovendien te maken met houdingsproblemen in de kleine ruimten. Ze moeten handschoenen en een overall voor bescherming tegen chemicaliën dragen en daarbij dragen ze een helm en harnas met verluchting.

Persoonlijke veiligheid: een absolute prioriteit

Om zo goed mogelijk te voldoen aan de beschermingseisen voor het productiepersoneel, nam DuPont Personal Protection een kijkje achter de schermen in Vitry-le-François om erachter te komen welke chemische producten er precies worden gebruikt en om te zien in welke omstandigheden de overalls daadwerkelijk worden gebruikt. Mélissa Chauvière, productiemanager bij Malteurop, verduidelijkt: "We willen een kledingstuk dat gemakkelijk aan te trekken is en dat niet scheurt als het vast komt te zitten, maar onze medewerkers moeten ook gemakkelijk kunnen begrijpen hoe ze de overall moeten gebruiken."

Na een aantal bezoeken raadde DuPont Protection Solutions de Tychem® 4000 S overall aan. Deze overall van categorie III is uitermate geschikt voor toepassingen waarbij optimale bescherming tegen chemische stoffen zonder bewegingsbeperking voor de drager is vereist, aangezien gewerkt wordt in kleine ruimten. Met grote zorg hebben we de pasvorm van de kleding geperfectioneerd, vooral bij het bewegen. De veiligheid van de werknemers wordt ook verbeterd door de witte kleur van de Tychem® 4000 S kleding, die een contrast vormt met allerlei natuurlijke achtergronden zodat de drager beter zichtbaar is, zelfs met weinig licht.

Het personeel van Malteurop testte de aanbevolen overalls in verschillende schoonmaakruimten. Na de proefperiode werd de Tychem® 4000 S overall unaniem goedgekeurd. Jamel Bahri, die al zes jaar bij Malteurop werkt, zegt: "Ik voelde me veiliger, de naden zijn beter beschermd en het pak zit beter rond de nek. Samen met de dubbele ritssluiting en dubbele flap is het pak echt goed afgesloten en dat geeft ons vertrouwen.”

Zijn collega´s zijn het met hem eens en vinden dat de Tychem® 4000 S gemakkelijk aan te trekken is en dat hij lichter en comfortabeler is dan hun vorige beschermende werkkleding. Het veiligheidsteam was vooral onder de indruk van de beschermende mouwen van de overall, die veel beter op hun plaats blijven zitten dankzij de elastische duimlus bij de pols.

Veiligheidstraining is de sleutel tot succes

De ondersteuning die Malteurop van DuPont kreeg, hield niet op bij de selectie van de beste overall: DuPont hielp ook om de juiste kledingmaten te kiezen en om de kleding zo goed mogelijk te gebruiken. DuPont was ook betrokken bij de training van de teams om de overall aan te trekken, de schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren en de overall uit te trekken.

 Productiemanager Mélissa Chauvière zegt: "We hebben nu nauwkeurige veiligheidsprocedures om onze werknemers te beschermen. Voordat een chemisch product wordt gebruikt, krijgt zowel vast als tijdelijk personeel training in het aan- en uittrekken van beschermende kleding. Elke taak wordt omschreven op een instructieblad dat medewerkers moeten lezen voordat ze aan het schoonmaakwerk beginnen.”

En Véronique Coeffier zegt over de veiligheid: "De steun die we van DuPont kregen, was een belangrijke drijfveer voor de introductie van een globale aanpak van veiligheid en betrokkenheid van de teams. We zijn erg tevreden over de voortgang die we hebben geboekt."