DuPont kondigt wisselingen in leiderschap aan

Press Release | February 18, 2020
 
 
 
Press Release
DuPont kondigt wisselingen in leiderschap aan

Ed Breen keert terug naar de rol van CEO en wordt Executive Chairman en Chief Executive Officer; Lori Koch benoemd tot Chief Financial Officer.

WILMINGTON, Del., 18 februari 2020 - DuPont [NYSE: DD] kondigde vandaag aan dat zijn Raad van Bestuur de huidige Executive Chairman Edward D. Breen heeft benoemd in de bijkomende rol van Chief Executive Officer. Lori D. Koch, Vice President Investor Relations en Corporate Financial Planning and Analysis, is benoemd tot Chief Financial Officer. Beide benoemingen zijn met onmiddellijke ingang van kracht.

De Raad van Bestuur heeft deze wisselingen in het leiderschap doorgevoerd om de operationele prestatieverbetering te versnellen en meer gebruik te maken van de aanzienlijke managementervaring van Ed Breen. Als gevolg hiervan zullen Marc Doyle en Jeanmarie Desmond, die de functiess van respectievelijk CEO en CFO bekleedden, het bedrijf verlaten.

"Sinds hij in 2015 voor het eerst de rol van voorzitter en CEO van DuPont op zich nam, heeft Ed Breen het bedrijf door een uitgebreide transformatie geleid om het potentieel van de onderscheidende capaciteiten, de innovatieve portefeuille en de diepe klantrelaties verder te ontsluiten", aldus Alexander M. Cutler, de belangrijkste onafhankelijke bestuurder van DuPont.  "Na zorgvuldige overweging concludeerde de Raad van Bestuur dat het nu het juiste moment is om deze leiderschapsveranderingen door te voeren, inclusief het opnieuw benoemen van Ed in de functie van chief executive om directer te kunnen putten uit zijn aanzienlijke operationele ervaring. De Raad van Bestuur heeft er vertrouwen in dat Ed en Lori samen de operationele prestaties zullen verbeteren en ervoor zullen zorgen dat DuPont zijn aanzienlijke potentieel voor waardecreatie op lange termijn ten volle benut.”

"De Raad van Bestuur en ik hebben grote waardering voor de belangrijke bijdragen die Marc en Jean gedurende tientallen jaren aan het bedrijf hebben geleverd", aldus Ed Breen. "Onlangs hebben ze het bedrijf door een belangrijke overgangsperiode geleid en we zijn hen erkentelijk voor hun toewijding aan DuPont in de loop van hun carrière.

"Hoewel we in 2019 enige vooruitgang hebben geboekt, hebben we onze eigen verwachtingen niet waargemaakt en moeten we nu agressief te werk gaan om onze basis voor groei veilig te stellen", aldus Ed Breen. "We hebben solide businesses, maar, zoals we tijdens onze recente telefonische bespreking van de financiële resultaten hebben besproken, moeten we de operationele verbetering versnellen en ervoor zorgen dat we passende maatregelen nemen om onze beloften voor het jaar na te komen.

"Lori Koch zal hierbij een uitstekende partner zijn. Ze heeft gedurende een aanzienlijke carrière als financieel leider bij DuPont voortdurend uitstekende resultaten geboekt en heeft een aanzienlijke kennis van onze activiteiten. Lori heeft haar expertise in het ontwikkelen en uitvoeren van de juiste financiële strategie ter ondersteuning van de verwezenlijking van onze bedrijfsdoelstellingen aangetoond", aldus Breen.

"Ik heb nog steeds enorm veel vertrouwen in dit bedrijf en in ons team. Het nakomen van onze verplichtingen en het realiseren van ons volledige potentieel is mijn persoonlijke topprioriteit. In overeenstemming hiermee zal ik me terugtrekken uit het bestuur van Corteva om mij volledig te richten op ons werk bij DuPont", aldus Breen.

Het bedrijf zal de initiatieven die tijdens de telefonische bespreking van het vierde kwartaal en het einde van 2019 zijn aangekondigd, blijven bevorderen om ervoor te zorgen dat de organisatie- en kostenstructuren de juiste omvang hebben om de lopende veranderingen in de portefeuille te weerspiegelen. Om ervoor te zorgen dat dit initiatief het juiste strikte niveau heeft, zal Nick Fanandakis, voormalig CFO van DuPont, dienen als Senior Advisor voor de CEO met een focus op het aansturen van de herstructurering. Zijn diepgaande kennis van de activiteiten van DuPont en zijn bewezen vermogen om aandeelhouderswaarde te creëren zullen ervoor zorgen dat het bedrijf beter gepositioneerd is om duurzame groei en winstgevendheid op de lange termijn te behalen.

Biografische informatie

Gedurende een carrière van 17 jaar bij DuPont heeft Lori Koch financiële leiderschapsfuncties bekleed met een toenemende verantwoordelijkheid, die zich uitstrekte over business units, de organisatie van wetenschap en technologie en bedrijfsfuncties. Ze gaf leiding aan de financiën van verschillende business units die miljoenen dollars waard zijn, waaronder Packaging & Industrial Polymers, Performance Polymers en Performance Materials, voordat ze hoofd werd van Investor Relations en Corporate Financial Planning and Analysis. De afgelopen vier jaar heeft ze nauw samengewerkt met Ed Breen en heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de strategie, de planning en de betrokkenheid van de aandeelhouders bij de DowDuPont-transactie en de daarop volgende splitsing in drie nieuwe, onafhankelijke bedrijven. Eerder in haar carrière bekleedde Koch belangrijke financiële functies bij Comcast Business Communications en Lucent Technologies. Momenteel is ze bestuurder van Aceto Corporation, een toonaangevende wereldwijde virtuele fabrikant van life sciences materialen en technologie. Koch heeft een Master of Science in Accounting van Babson College en een Bachelor of Science in Finance en International Business van Pennsylvania State University.

Ed Breen is sinds de splitsing in juni 2019 Executive Chairman van DuPont en was daarvoor sinds 2017 Chief Executive Officer van DowDuPont. Vóór de fusie van DuPont en The Dow Chemical Company was Breen sinds 2015 Chairman en CEO van DuPont. In de afgelopen 5 jaar heeft Breen aanzienlijke prestatieverbeteringen doorgevoerd in de businesses van DuPont, een van de meest transformerende fusies in de industrie tot stand gebracht en vervolgens drie toonaangevende onafhankelijke bedrijven gelanceerd. Voorafgaand aan zijn tijd bij DuPont was Breen van 2002 tot 2012 Chairman en CEO van Tyco International plc ("Tyco"), waar hij Tyco veranderde in een sterke marktleider, waardoor het bedrijf vanuit een bijna-faillissement opstond en het merk en de geloofwaardigheid van het bedrijf opnieuw werden opgebouwd. Hij hield toezicht op een succesvolle herstructurering, inclusief het afstoten van niet-kernactiviteiten, en stelde doelen op het gebied van operationele uitmuntendheid en corporate governance en realiseerde deze. Voordat hij bij Tyco in dienst trad, bekleedde Breen senior managementfuncties bij Motorola en General Instrument Corporation. Breen is bestuurder van Comcast Corporation en lid van de adviesraad van New Mountain Capital LLC, een participatiemaatschappij. Momenteel is hij ook bestuurder van Corteva Agriscience, maar hij heeft het bestuur laten weten dat hij zich dit jaar niet herkiesbaar zal stellen in de aandeelhoudersvergadering vanwege zijn toegenomen verantwoordelijkheden in een beursgenoteerd bedrijf.

Over DuPont

DuPont (NYSE: DD) is wereldwijd een toonaangevende innovator met op technologie gebaseerde materialen, bestanddelen en oplossingen waarmee we de industrie en het leven van alledag helpen te transformeren. Onze medewerkers passen uiteenlopende vormen van wetenschap en expertise toe om klanten vooruit te helpen met hun beste ideeën en om essentiële innovaties te leveren aan kernmarkten, zoals elektronica, transport, bouw, water, gezondheid en wellness en arbeidsveiligheid. Kijk voor meer informatie op www.dupont.com.

Cautionary Statement Regarding Forward Looking Statements 

This communication contains "forward-looking statements" within the meaning of the federal securities laws, including Section 27A of the Securities Act of 1933, as amended, and Section 21E of the Securities Exchange Act of 1934, as amended. In this context, forward-looking statements often address expected future business and financial performance and financial condition, and often contain words such as "expect," "anticipate," "intend," "plan," "believe," "seek," "see," "will," "would," "target," and similar expressions and variations or negatives of these words.

On April 1, 2019, the company completed the separation of its materials science business into a separate and independent public company by way of a pro rata dividend-in-kind of all the then outstanding stock of Dow Inc.  (the “Dow Distribution”). The company completed the separation of its agriculture business into a separate and independent public company on June 1, 2019, by way of a pro rata dividend-in-kind of all the then outstanding stock of Corteva, Inc. (the “Corteva Distribution”).

On December 15, 2019, DuPont and IFF announced they had entered definitive agreements to combine DuPont’s Nutrition & Biosciences business with IFF in a transaction that would result in IFF issuing shares to DuPont shareholders, pending customary closing conditions, other approvals including regulatory and that of IFF’s shareholders.

Forward-looking statements address matters that are, to varying degrees, uncertain and subject to risks, uncertainties and assumptions, many of which that are beyond DuPont's control, that could cause actual results to differ materially from those expressed in any forward-looking statements. Forward-looking statements are not guaranties of future results. Some of the important factors that could cause DuPont's actual results to differ materially from those projected in any such forward-looking statements include, but are not limited to: (i) the parties’ ability to meet expectations regarding the timing, completion and accounting and tax treatments of the proposed transaction with IFF; changes in relevant tax and other laws, (ii) failure to obtain necessary regulatory approvals, approval of IFF’s shareholders, anticipated tax treatment or any required financing or to satisfy any of the other conditions to the proposed transaction with IFF, (iii) the possibility that unforeseen liabilities, future capital expenditures, revenues, expenses, earnings, synergies, economic performance, indebtedness, financial condition, losses, future prospects, business and management strategies that could impact the value, timing or pursuit of the proposed transaction with IFF, (iv) risks and costs and pursuit and/or implementation of the separation of the N&B Business, including timing anticipated to complete the separation, any changes to the configuration of businesses included in the separation if implemented, (v) risks and costs related to the Dow Distribution and the Corteva Distribution (together, the “Distributions”) including (a) with respect to achieving all expected benefits from the Distributions; (b) the incurrence of significant costs in connection with the Distributions, including costs to service debt incurred by the Company to establish the relative credit profiles of Corteva, Dow and DuPont and increased costs related to supply, service and other arrangements that, prior to the Dow Distribution, were between entities under the common control of DuPont; (c) indemnification of certain legacy liabilities of E. I. du Pont de Nemours and Company ("Historical EID") in connection with the Corteva Distribution; and (d) potential liability arising from fraudulent conveyance and similar laws in connection with the Distributions; (vi) failure to effectively manage acquisitions, divestitures, alliances, joint ventures and other portfolio changes, including meeting conditions under the Letter Agreement entered in connection with the Corteva Distribution, related to the transfer of certain levels of assets and businesses; (vii) uncertainty as to the long-term value of DuPont common stock; (viii) potential inability or reduced access to the capital markets or increased cost of borrowings, including as a result of a credit rating downgrade and (ix) other risks to DuPont's business, operations and results of operations including from: failure to develop and market new products and optimally manage product life cycles; ability, cost and impact on business operations, including the supply chain, of responding to changes in market acceptance, rules, regulations and policies and failure to respond to such changes; outcome of significant litigation, environmental matters and other commitments and contingencies; failure to appropriately manage process safety and product stewardship issues; global economic and capital market conditions, including the continued availability of capital and financing, as well as inflation, interest and currency exchange rates; changes in political conditions, including tariffs, trade disputes and retaliatory actions; impairment of goodwill or intangible assets; the availability of and fluctuations in the cost of energy and raw materials; business or supply disruption, including in connection with the Distributions; ability to effectively manage costs as the company’s portfolio evolves; security threats, such as acts of sabotage, terrorism or war, global health concerns and pandemics,  natural disasters and weather events and patterns which could result in a significant operational event for DuPont, adversely impact demand or production; ability to discover, develop and protect new technologies and to protect and enforce DuPont's intellectual property rights; unpredictability and severity of catastrophic events, including, but not limited to, acts of terrorism or outbreak of war or hostilities, as well as management's response to any of the aforementioned factors. These risks are and will be more fully discussed in DuPont's current, quarterly and annual reports and other filings made with the U.S. Securities and Exchange Commission, in each case, as may be amended from time to time in future filings with the SEC. While the list of factors presented here is considered representative, no such list should be considered a complete statement of all potential risks and uncertainties. Unlisted factors may present significant additional obstacles to the realization of forward-looking statements. Consequences of material differences in results as compared with those anticipated in the forward-looking statements could include, among other things, business disruption, operational problems, financial loss, legal liability to third parties and similar risks, any of which could have a material adverse effect on DuPont’s consolidated financial condition, results of operations, credit rating or liquidity. You should not place undue reliance on forward-looking statements, which speak only as of the date they are made. DuPont assumes no obligation to publicly provide revisions or updates to any forward-looking statements whether as a result of new information, future developments or otherwise, should circumstances change, except as otherwise required by securities and other applicable laws. A detailed discussion of some of the significant risks and uncertainties which may cause results and events to differ materially from such forward-looking statements is included in the section titled “Risk Factors” (Part I, Item 1A) of DuPont’s Annual Report on Form 10-K as updated by DuPont’s subsequent periodic and current reports filed with the SEC.

#   #   #

DuPont™, the DuPont Oval Logo, and all trademarks and service marks denoted with ™, ℠ or ® are owned by affiliates of DuPont de Nemours, Inc. unless otherwise noted.

 
 
 

CONTACT

Willem Buitelaar

+31 65 372 3450

+31 78 621 9472

willem.buitelaar@dupont.com