Cleanroom-PBM's voor eenmalig gebruik krijgen een tweede leven om plastic afval te verminderen

 
 
 

DuPont heeft Boehringer Ingelheim Dortmund, een toonaangevend farmaceutisch bedrijf, geholpen om 99 procent van zijn DuPont™ Tyvek®-kleding te recyclen.

 
 
 

Managers op het gebied van gezondheid, veiligheid en milieu (HSE) en kwaliteitseisen in farmaceutische bedrijven krijgen te maken met twee belangrijke uitdagingen: werknemers veilig houden en tegelijkertijd productbesmetting voorkomen. Nu stelt er zich meer dan ooit een andere uitdaging: afval van wegwerpbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

De ongekende hoeveelheid plastic afval die tijdens de COVID-19-pandemie werd gegenereerd, spoorde de HSE-sector aan om de ecologische voetafdruk van wegwerpbare PBM aan te pakken. Dit doel staat centraal in de duurzaamheidsstrategie van Boehringer Ingelheim, een toonaangevend, op onderzoek gericht farmaceutisch bedrijf.

Het bedrijf heeft zich aangesloten bij het afvalbeheerprogramma voor persoonlijke beschermingsmiddelen van DuPont voor wegwerpkleding voor cleanrooms. Bijna alle DuPont™ Tyvek® 500-overalls die in de productiefaciliteit van Boehringer Ingelheim Dortmund worden gebruikt, worden nu gerecycled, waardoor het restafval aanzienlijk afneemt.

 
 
 
<span style="font-size: 32px"><strong>De uitdaging: wegwerpbare PBM voor cleanrooms recyclebaar maken</strong></span><br><br> <span style="font-size: 18px">Boehringer Ingelheim, opgericht in 1885, is een familiebedrijf met meer dan 53.000 werknemers en vestigingen in 130 landen. De twee voornaamste businessunits van het bedrijf zijn Human Pharma en Animal Health. Sinds haar ontstaan heeft Boehringer Ingelheim baanbrekende behandelingen ontwikkeld voor enkele van de meest voorkomende medische aandoeningen, van hart- en vaatziekten tot kanker en longziekten. <br><br> Het medische hulpmiddel van Boehringer Ingelheim voor de behandeling van chronisch obstructieve longziekte (COPD) is de drijfgasvrije inhalator RESPIMAT®. Jaarlijks worden maar liefst 45 miljoen van deze hulpmiddelen geproduceerd in de <a target="_blank" href="https://www.boehringer-ingelheim.com/sites-around-world/dortmund"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">ultramoderne faciliteit </span></u></b></a> van Boehringer Ingelheim in Dortmund in Duitsland. <br><br> Een deel van het RESPIMAT®-productieproces vindt plaats in cleanroomomgevingen (klasse D) volgens <a target="_blank" href="https://www.gmp-compliance.org/guidelines/gmp-guideline/eu-gmp-annex-1-manufacture-of-sterile-medicinal-products"><span style="color: rgb(228,0,28);"><b><u><span class="fontsize16">de goede productiepraktijken van de EU Annex 1: richtlijnen inzake de vervaardiging van steriele geneesmiddelen</span></u></b></a>. PBM zoals overalls en jassen zijn essentieel om werknemers in deze omgevingen te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke chemicaliën. Deze uitrusting is ook essentieel om contaminatie te voorkomen die de veiligheid en kwaliteit van RESPIMAT® in gevaar kan brengen.

Studies hebben aangetoond dat operators in cleanrooms verantwoordelijk zijn voor driekwart van de contaminatie-incidenten.[1] Personeel en bezoekers die cleanrooms af en toe betreden voor inspectie of onderhoud vormen hierop geen uitzondering. De HSE-afdeling van Boehringer Ingelheim rust deze werknemers uit met DuPont™ Tyvek® 500-wegwerpoveralls. DuPont™ Tyvek® is een niet-geweven materiaal dat is gemaakt van filamentgaren van hogedichtheidspolyethyleen (HDPE). Het materiaal pluist niet, waardoor het risico op contaminatie in cleanroomomgevingen tot een minimum wordt beperkt.

Het nadeel van wegwerpoveralls is dat ze per definitie niet herbruikbaar zijn, wat leidt tot veel afval. Boehringer Ingelheim wilde dit probleem graag aanpakken in het kader van haar bredere duurzaamheidsstrategie. Net als DuPont zet het bedrijf zich in voor de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en streeft het naar verbetering van duurzaamheid in elk aspect van het bedrijf.

Niet-verontreinigde wegwerp-PBM kunnen worden gerecycled, maar in het verleden kampte dit proces met twee uitdagingen. Ten eerste worden de meeste verkrijgbare overalls gemaakt van kunststofmengsels, wat het recyclingproces complex maakt. Ten tweede geldt dat, zelfs als kleding wordt gerecycled, dit plastic van lage kwaliteit met beperkte toepassingen oplevert. De unieke aard van DuPont™ Tyvek®-monomateriaal in combinatie met het recyclingprogramma van DuPont stelde Boehringer in staat bovengenoemde beperkingen te overwinnen.

De oplossing: een nieuw recyclinginitiatief voor wegwerpoveralls

Beschermende kleding van DuPont™ Tyvek® wordt aan de hand van een gepatenteerde technologie gemaakt van een snel gesponnen weefsel uit hogedichtheidspolyethyleen (HDPE). Met deze eigenschap is deze PBM voor eenmalig gebruik gemakkelijker te recyclen dan kleding van stoffen die uit meerdere materialen bestaan. Bovendien kan HDPE worden verwerkt tot hoogwaardige eindproducten met meerdere toepassingen.

Dankzij de unieke eigenschappen van DuPont™ Tyvek® niet-geweven materiaal ontwikkelde DuPont een succesvol recyclingprogramma voor klanten in Noord-Amerika. Bovendien werd in Europa onlangs een soortgelijk programma uitgewerkt. De productiefaciliteit van Boehringer Ingelheim in Dortmund was een van de eerste gebruikers van dit initiatief in 2020.

 
 
 

Het HSE-team voerde regelmatig uitgebreide testen uit op gebruikte DuPont™ Tyvek® 500 beschermende kleding en stelde vast dat de overalls zelden verontreinigd waren en daarom konden worden gerecycled. Toen het afvalverwerkingsinitiatief van DuPont zich aandiende, greep Boehringer Ingelheim die kans meteen aan.

"Als bedrijf delen we de duurzame denkwijze van DuPont", aldus Jan Hester, Hoofd Milieu, Gezondheid en Veiligheid (HSE) bij Boehringer Ingelheim Dortmund. "We zagen het recyclinginitiatief als een geweldige kans om ons afvalbeheer te verbeteren en over te stappen op een circulair economisch model."

Boehringer Ingelheim werkte samen met DuPont aan de ontwikkeling van een efficiënt afvalverwerkingsproces. De eerste stap bestaat uit het individueel testen van gebruikte DuPont™ Tyvek® 500-overalls om verontreiniging ervan uit te sluiten. De kleding wordt vervolgens samengeperst met een persmachine en gepalletiseerd om transportkosten en uitstoot tot een minimum te beperken. De pallets worden vervolgens rechtstreeks naar het recyclingbedrijf vervoerd, waar de gebruikte overalls worden gegranuleerd en voor verschillende HDPE-eindproducten worden gebruikt.

 
 
 

Het resultaat: op weg naar een recyclingpercentage van 100%

Gemiddeld verzamelt en verzendt Boehringer Ingelheim per kwartaal ongeveer 200 kg gebruikte kleding voor recycling. Het bedrijf heeft een indrukwekkend recyclingpercentage van 99 procent bereikt voor zijn DuPont™ Tyvek®-wegwerpkleding.

"We zijn erg trots op de geweldige resultaten die we tot nu toe met de hulp van DuPont hebben bereikt", aldus Hester. "We zetten ons in om onze duurzaamheidsdoelstellingen te verbeteren in de richting van een circulair model en dankzij onze samenwerking met DuPont kunnen we ons afvalbeheerproces verder optimaliseren."

Na verloop van tijd wil Boehringer Ingelheim haar inspanningen uitbreiden naar andere productiefaciliteiten en zo een voorbeeld stellen voor farmaceutische ondernemingen die zich inzetten om PBM duurzamer te maken. 

DuPont brengt gebruikers van Tyvek® beschermende kleding die graag zouden deelnemen aan het programma in contact met een recyclingbedrijf in Duitsland. Kom meer te weten over het DuPont™ Tyvek®-recyclingprogramma voor beschermende kleding op: Persoonlijke bescherming - Neem contact met ons op

 
 
 

[1] Ramstorp, M., Introduction to Contamination Control and Cleanroom Technology, Wiley VCH, 2000, Weinheim (Duitsland)