Resonator van DuPont™ Zytel® PLUS maakt revolutionaire hybride sportauto stiller

Genève, maart 2016 -- De adembenemende BMW i8 plug-in hybride sportauto heeft een resonator van DuPont™ Zytel® PLUS 95G35 dat werd versterkt met glasvezel en speciaal werd afgestemd om het typische hogefrequentiegeluid van de luchtinlaat te dempen en zo het rijcomfort te verbeteren. Zytel® PLUS is een hoogperformant polyamide dat wordt vervaardigd met de SHIELD-technologie van DuPont. Deze technologie zorgt voor een superieure en langdurige resistentie tegen de hoge temperaturen en agressieve vloeistoffen die zich onder de motorkap kunnen voordoen. Door zijn functie heeft de resonator een relatief groot volume. Toch weegt het apparaat slechts 1,5 kg dankzij de geoptimaliseerde wanddikte en de toepassing van een type Zytel® PLUS met hoge rigiditeit en sterkte. De resonator wordt geïnstalleerd tussen het luchtfilter en de turbolader achter in de i8 en maakt deel uit van het luchtbeheersysteem van de compacte 1,5 liter benzinemotor met 3 cilinders.

De BMW i8 heeft een resonator van Zytel® PLUS

Bij de realisatie van de breedbandresonator maakt deze Tier-1-leverancier gebruik van zijn ervaring in heetgaslassen voor de assemblage van twee spuitgegoten onderdelen: de geperforeerde binnenslang en een buitenste meetslang van ongeveer 40 cm lengte met geïntegreerde hulpstukken voor brandstoftankventilatie en de blow-by-inlaat. Vervolgens wordt een extra luchtkanaal dat bestaat uit een elastisch balgsegment van onversterkt zacht nylon gemonteerd. Dit luchtkanaal verbindt de resonator met het luchtinlaatfilter en wordt aan de andere kant aangesloten op de inlaatzijde van de turbolader.

 

De BMW i8 heeft een resonator van Zytel® PLUS

De resonator werd in nauwe samenwerking ontwikkeld door BMW Group, DuPont Performance Materials en MANN+HUMMEL.

Omdat werd gekozen voor Zytel® PLUS is de resonator langdurig resistent tegen temperaturen van -40 °C tot 190 °C, hete motorgassen en vloeistoffen. Florian Janiak, Polymer Specialist / Global Production Strategy bij MANN+HUMMEL, legt uit: "Wegens de hoge temperaturen als gevolg van de nabijheid van het uitlaatgassysteem en het directe contact met chemicaliën zoals strooizout zijn standaard polyamidematerialen uitgesloten voor deze veeleisende toepassing. Zij hebben immers onvoldoende langdurige resistentie tegen hitte en chemicaliën. Zytel® PLUS 95G35 presteert echter uitstekend in dergelijke hete en besloten omgevingen. Bovendien behoudt het materiaal grotendeels zijn lassterkte zelfs na langdurige blootstelling aan zeer hoge temperaturen, daar waar traditionele materialen het laten afweten. We ondervonden ook dat het materiaal zeer gemakkelijk kan worden gespoten en gelast in ons heetgasproces."

"Onze samenwerking met BMW Group en MANN + HUMMEL is nog maar eens een voorbeeld van de mogelijkheden van DuPont materialen en van onze ontwikkelingscapaciteit in samenwerking met OEM's en Tier-1-leveranciers in de automobielsector. Het is het bewijs, zoals blijkt uit de resonator voor de futuristische BMW i8 hybride, van onze leidende positie op het gebied van geavanceerde polymeren zoals Zytel® PLUS voor veeleisende under-the-hood-toepassingen", aldus Thomas Werner, Global Key Account Manager van DuPont Performance Polymers.

De door DuPont ontwikkelde SHIELD-technologie is een combinatie van verschillende innovaties, waaronder een nieuwe polymeerbackbone, polymeermodificaties en speciale toegevoegde producten die de levensduur van standaard nylon bij blootstelling aan hete omgevingen en agressieve chemicaliën zoals hete olie, koelvloeistoffen en strooizout kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. DuPont™ Zytel® PLUS 95G35, het kernproduct van de Zytel® PLUS productfamilie, vertoont geen noemenswaardige vermindering van de belastingscapaciteit – zelfs na een 4000 uren testen bij 180 °C, terwijl de belastingscapaciteit van het traditionele PA 66 GF35 onder diezelfde omstandigheden gehalveerd wordt. Door zijn robuustheid is het een aantrekkelijke keuze voor de toepassing cilinderkopdeksels, resonators, uitlaatdempers en oliepannen.

De MANN + HUMMEL Group is een toonaangevende wereldwijde expert voor filteroplossingen, en tevens ontwikkelingspartner en leverancier van originele apparatuur aan de internationale automobiel- en machinebouwsector. Voor de onderneming werken 16.000 mensen in meer dan 60 vestigingen wereldwijd. Het bedrijf haalde een omzet van ongeveer 2,8 miljard euro in 2014. Het productportfolio van de groep omvat luchtfiltersystemen, inlaatspruitstuksystemen, vloeistoffiltersystemen, cabinefilters en technische kunststofonderdelen, evenals filterelementen voor auto-onderhoud en reparaties. Voor de sectoren algemene engineering, procestechniek en industriële productie omvat het productportfolio industriële filters, een reeks van producten die de koolstofemissieniveaus in dieselmotoren verminderen, membraanfilters voor waterfiltratie en filtersystemen.